Jämför bolån online

När man skall köpa bostad kan det tänkas sig att man behöver låna pengar. Detta kan göras genom ett bolån. Ett bolån kan man även få vid renovering av befintlig bostad samt även vid köp av fritidshus. Denna form av lån är ett relativt lätt lån att få, detta då man har bostaden som säkerhet för lånet. Men det kan tänkas att lånegivaren ser problem med att låna ut beloppet man vill ha pga dålig ekonomi, betalningsanmärkningar.

Även om betalningsanmärkningar inte skapar några större problem för ett antal lånegivare så är det fotfarande vissa låneinstitut som inte vill ge ut lån om man har en betalningsanmärkning. Därav kan man bli tvungen att ha någonting annat som säkerhet. Detta kan vara antingen annan egendom eller att man har någon som går i borgen för ens lån. En borgenär som det kallas är en person som går god att ni kan betala tillbaka och sköta kostnaderna.

Borgenären kommer även att få överta skulden och betalningarna om det skulle ske någonting som gör det omöjligt för lånetagaren att betala tillbaka samt sköta betalningarna till lånegivaren.

Bolåneformer

Ett bolån brukar delas upp i olika del av lån. Den billigaste delen är bottenlånet som är  85% av själva lånet. Här är avbetalningstiden vanligtvis längre och eftersom denna delen av lånet är ett ”säkert” lån för banken så är räntesatsen lägre. Om man inte har egna pengar så kan det vara möjligt att ta ett topplån.

Detta är 15% av övre delen av bolånet. Denna form av bolån innebär att det skall betalas tillbaka lite snabbare samt att räntesatsen är lite högre för denna delen. I flertalet fall när man köper en bostad så kommer även banken att kräva att man gör en egen kontantinsats på allt mellan 5-15 % av bostadens införskaffningsvärde. Denna delen går det då inte att ta lån på. När man även väljer lån så kan man även välja om man vill ha rörlig ränta eller om man vill binda sin bolåneränta.

Att ha en rörlig ränta har visats sig vara bra dom senaste åren, detta då räntesatsen har i princip bara gått ner. Men man kan ju tyvärr inte vara säker på att detta blir lika så bra i framtiden så därför brukar de flesta rekommendera lånetagarna att binda en viss del av lånet samt kanske även ta en viss del av lånet med rörlig ränta.

Bolånekalkyl

När man väl har tänkt ut att man vill byta bostad och kanske då köpa en bostad så bör man tillsammans med sin bank eller helt enkelt online gå in och göra en kalkyl för att se hur mycket man har råd att låna. Denna lånekalkyl finns online på flertalet banker idag. Då får man skriva in vad man tjänar, utgifter mm och därefter försöker banken räkna fram till vad maxbeloppet man kan låna till är.

Därefter vet man ungefär hur mycket pengar man har att spendera på en bostad. Och det kan vara dags att titta runt efter bostad i det området man vill bo i. När man väl har sett sin bostad man vill buda på så bör man gå tillbaka till banken och få ett lånelöfte. Med detta lånelöfte så vet man o m man får lånet och kan därmed buda på bostaden.

Vid köp av bostad brukar man få betala en kontant insats. Denna brukar ligga på 5-15 % av bostaden och detta är den delen som man i de flesta fall inte kan låna ihop till med ett bolån.

Topplån av bolån

Vi har innan skrivit om hela bolån och hur dessa är uppdelade på först ett topplån på de 15% av bolånet. Detta är de sista pengarna i hela bolånet. Så om man har köpt ett hus för 1.100.000 kr och vi säger att kontantinsatsen är 150.000 och man sedan behöver låna ihop 1.000.000 kr, så finns det vissa banker som erbjuder topplån för de översta 15% av bolånet. Så tex om man tar 15% som topplån så blir topplånet på 150.000 kr. Denna del av lånet är det lite högre ränta än bottenlånet och återbetalningstiden på detta lån brukar vara kortare än själva bottenlånet.

Anledningen till att det är högre ränta är att bankerna/lånegivaren tar en större risk, då värdet på bostaden hela tiden ändras med marknaden.
Hoppas detta förklarade mer om vad ett topplån var samt hur stor del av bolånet som kan belånas som topplån.

Bottenlån

Termen bottenlån har säkert många hört talas om, men vad är det egentligen? Denna del av bolånet är den delen där lånegivaren har bostaden som säkerhet. Så man kan säga att bostaden man köper är en pant för lånet. Bottenlånet har lägre ränta och längre amorteringstid än vad den övre delen av bolånet har (Den övre delen av bolånet kallas då topplån).

För att göra en hänvisning om hur stor del av lånet som är bottenlån så kan man säga att 85 % i vanliga fall är bottenlån. Detta är beloppet på hela lånet. Flertalet som köper bostad försöker att slippa att ta topplån men däremot så måste de flesta ta bottenlån. Idag finns det över 1250 miljarder kronor som är utlånade i bolån. Och den största delen av denna summan är till bottenlånet.

Om man väljer att amortera på denna typ av lån så brukar amorteringstiden vara på åtminstone 50 år, flertalet person väljer att inte amortera på bottenlånet utan betalar bara räntan tills de antingen vill sälja eller känner sig mogna för att börja betala tillbaka på denna del av bolånet